GP Liberec a GP Syner – 27.-28. leden 2018

Opravdu nabitý víkend! Závody 1. kategorie konané v Liberci přinesly mimořádný zážitek pro všechny střelce díky elektronickým terčům na všech 40-ti stavech! Všechny kategorie na elektroniku, v našich luzích a hájích nevídaný počin, který počtem stavů v elektronice předčil i některé závody konané v posledním roce v Plzni , např. MČR VzPu30 vleže, VC Slovany, ale bavíme se pouze o ležácích, přestože to vypadá, že letos se bude střílet na elektroniku na obou MČR ve vzduchových zbraních. Opravdu, velká pochvala pořadatelům – nejen za elektroniku, ale i za hladký průběh obou soutěží. Sice se malé zádrhele v průběhu vyskytly, ale byly pořadateli vyřešeny ku spokojenosti všech. Přeci jenom, jak už jsem uvedl, takto velké domácí závody kompletně v elektronice se České republice konaly poprvé. Podle mého názoru, a troufám si tvrdit i ostatních, patří pořadatelům velký dík! Kéž by byli předvojem k moderní éře tohoto krásného sportu v naší zemi.

No, ale teď k našim střelcům. V sobotu na GP Liberce nám velkou radost udělala Bára Neumanová. V kategorii žen a juniorek VzPu60 se dostala do finále z 5. místa s nástřelem 615,5 bodu, kde ale neměla konkurenci a zvítězila s bezpečným náskokem. O začátku finále jedna skvělá rána za druhou, malé zaváhání při třinácté a předposlední ráně, tak jedním slovem excelentní. Liberec je pro ní místem zaslíbeným. Do finále soutěže VzPu60 muži a junioři se dostal i stále 16-tiletý Matěj Zmátlo. Ve finále si vedl dobře, drobná zakolísání a více devítek než obvykle, ho stálo lepší umístění. Přesto, páté místo je na jeho věk výborné. Ve VzPu40 si dobře vedl Lukáš Novotný, který se v posledních několika závodech drží kolem 400-401 bodu. Na úplně nejlepší to zatím nestačí (8. místo), ale je tu dobrý potenciál na zlepšení a posun vpřed. Barča Hájková 388,1 – že by blýskání na lepší časy? Jirka Mejda 378,7, Tomáš Dvořák 374,4 a Denča Vadinská 362,4.

Sobotu ještě osvěžil závod o 20.000 Kč mezi pistoláři a puškaři. Zajímavý formát závodu, do kterého se kvalifikovali vítězové puškových a pistolových kategorií plus dva puškaři a dva pistoláři losovaných z tomboly, mohla na první pohled upřednostňovat puškaře. ano, nakonec vyhrál puškař, ale nejmenším možným rozdílem jedné desetiny bodu! Ale to už bylo po deváté hodině večerní a v neděli další závod. Na kutě a spát. I když, někteří si mohli nechat o spánku zdát a mohli by vyprávět zajímavé příběhy, ale ty už nepatří do našeho příspěvku 🙂 . Vlastně bych zapomněl na naše pistoláře. Přestože se snažili ze všech sil, výsledkově žádný zázrak. Ale dejme jim čas a oni se určitě polepší.

GP Liberec, Bára Neumanová, 1. místo VzPu60 ženy, juniorky

Neděle pokračovala v podobném duchu, jako sobota. Bára skončila na třetím místě s nástřelem 613,1, Mates na chlup stejný nástřel a byla z toho bramborová medaile. Mates a Bára byli součástí družstva Středočeského kraje, které skončilo na druhém místě. Lukáš Novotný v podstatě zopakoval sobotní výkon a může pouze litovat špatného vstupu do první a třetí položky, který ho připravil o lepší výsledek. Ale to jsou kdyby a on sám nejlíp ví, co zlepšit. Kromě toho byl součástí družstva Středočeského KSS, které zvítězilo. Probouzí se (konečně) i naše Šípková Růženka Barča Hájková, která se výkonem 391,9 přiblížila k výkonům ze začátku sezóny. Překvapil Tomáš Dvořák, který si zlepšil osobák na 382,0 a také on má určitě potenciál na další zlepšení.  Jirka Mejda se přiblížil taky k osobáku, ale u něj by to chtělo více klidu, včas ránu odložit a nesnažit se ji za každou cenu urvat. Denisa Vadinská má VzPu40 jako doplňkovou disciplínu a je vidět, že nasazení jí zatím nestačí na celý závod.  Pistoláři se opravdu snažili a své sobotní výkony vesměs vylepšili, ale stále mají co zlepšovat. Chlebíčky tak stále čekají na svého majitele:-) ! Modří již vědí…

Čili, víkend se vydařil, ještě jednou díky pořadatelům a více takových závodů.

Výsledky GP Liberec

GP Liberec – superfinále

Výsledky GP Syner

Fotogalerie pořadatele


Poznámka: Článek bude průběžně doplňován, tak se nezapomeňte k němu vrátit. Díky. Miloš