Mistrovství České republiky mládeže 2015

Tři medaile z Mistrovství České republiky ve sportovní střelbě pro střelce SSK DDM Kolín

 Konec letošní zimní vzduchovkové sezóny 2014/2015 se blíží a střelci z našeho oddílu SSK DDM Kolín, navázali na loňské úspěchy dosažené na nejvyšší soutěži, kterou bylo Mistrovství České republiky ze vzduchových zbraní, pořádané na střelnici v Plzni ve dnech 14-15. března 2015 a Mistrovství České republiky mládeže, určené pro střelce do 14 ti let dne 4. 4. 2015 s místem konání rovněž Plzeň.

Na MČR dospělých se z našeho oddílu do kategorie muži probojoval Václav Šmíd a nevedl si v letošním roce nijak špatně, výkonem 581 bodů a při hodnocení na desetiny, výkonem 610,2 obsadil skvělé 13 místo, což je jeho nejlepší umístění v této soutěži. V kategorii junioři se našim zástupcům příliš nevedlo, Tomáš Záliger 582,6, Hnida David 575,2 obsadili patnáctou resp. sedmnáctou příčku, osmičlenné finále bylo tentokrát příliš daleko.  V kategorii dorost starší skončil na šestnáctém místě Jirka From za výkon 381,7 bodů, v disciplíně 40 ran stoje. Byl členem družstva Středočeského kraje, které obsadilo páté místo. V dívčí kategorii obsadila Katka Paprocká nástřelem 397,6 devátou pozici, ale radost měla jen za účast ve družstvu Středočeského kraje, které skončilo třetí. Ke svém osobnímu rekordu bylo tentokrát hodně daleko. Ve stejné disciplíně, kategorie mladší dorostenky se blýskly naše holky, Bára s Katkou. Prvně jmenovaná Bára Neumanová ve svých 14 letech, nastřílela 395,8 a obsadila osmou pozici, desátá skončila Katka Skalová za nástřel 391,7. Škoda neúčasti střelkyně z Poděbrad, holky by zřejmě získaly medaili za družstvo.

Filip 2014Radost nám udělal svým výkonem ve stejné disciplíně v kategorii mladší dorost Filip Nepejchal, který zvítězil výkonem 392 bodů a získal titul Mistr České republiky pro rok 2015.  Zároveň byl členem vítězného družstva Středočeského kraje a tak získal toho dne tituly dva. Svým výkonem při počítání na celé body vylepšil český rekord o jeden bod, pokud by střílel ve starší kategorii junioři, zcela určitě by se vešel do osmičlenného finále.  V této kategorii nás reprezentoval i Matěj Zmátlo, který výkonem 379,9 obsadil 23 místo z celkových 51 střelců. Družstvo, ve kterém startoval, obsadilo konečné 13 místo.

Tuto sobotu nás čekal další velký závod, určený pro všechny děti do 14 ti let v disciplíně vzduchová puška 30 ran vleže a to Mistrovství České republiky mládeže pro rok 2015.  Náš oddíl má z těchto závodů nejednu medaili a dokonce držíme český rekord v součtu tří střelců, absolutní nástřel 900 bodů a tak jsme byli zvědavi, kdo se nám aspoň trochu přiblíží. Na soutěž odjel i jeden nováček Filip Svoboda, kterému se letos podařilo střelit výkon 297 bodů z 300 možných. Bohužel se na soutěž nenominovala nadějná Bára Hájková, která se střelbou začala teprve na podzim. Své vítězství jel obhajovat Lukáš Novotný, který v průběhu sezóny podával standardní vysoké nástřely a sbíral jednu cenu na druhou.

Lukáš Novotný mistr ČRV disciplíně mladší žákyně do 12 ti let nastřílela Denisa Vadinská skvělých 294 bodů a obsadila desáté místo, na vítěznou Slípkovou ztratila 5 bodů. V kategorii chlapci do 12 ti let Filip Svoboda napálil jen 287, za což mu patřilo na 25 místo. Lukáš Novotný znovu letos exceloval, stejně jako vloni nastřílel 299 bodů a jen větším počtem centrových desítek (25) před druhým Semeckým z Přezletic svou kategorii vyhrál. Je téměř neuvěřitelné, že se mu povedl shodný výsledek jako v roce 2014, kdy poprvé vyhrál tuto soutěž. Družstvo ve složení Novotný, Vadinská, Svoboda, obsadilo páté místo na medaili tentokrát chybělo propastných 7 bodů.

 Ve starší kategorii chlapci do 14 ti let jsme měli trojí zastoupení. Lukáš Nykl nastřílel jen 289 a obsadil až 40 příčku. Lépe se vedlo Jirkovi Mejdovi, který se oproti loňskému roku o devět bodů zlepšil a výkonem 294 skončil 24. Zklamán byl Matěj Zmátlo, loňský finalista a mistr ČR do 12 ti let, který letos nastřílel 296 a ve velké konkurenci se do finále letos nedostal, a zároveň obsadil 20 místo. Po dramatickém desetiranném finále, zvítězil náš známý Jakub Říha z Vlašimi, kterého jsme učili střílet u nás v klubu.

Ve stejné disciplíně v kategorii dívky se lépe vedlo Barboře Neumanové, která v základním závodu nastřílela 299 bodů (24x centrová desítka), o jeden bod více než v loňském roce. V samotném finále se jí ale až tolik nevedlo a nakonec zůstala po finálových 10ti ranách osmá. Družstvo ve složení Zmátlo, Neumanová, Mejda obsadilo konečné deváté místo z celkového počtu 21 družstev.

Letošní sezóna se v historii našeho klubu může řadit k těm povedenějším, střelci na MČR získali 2 medaile v jednotlivcích a dvě medaile za účast v krajském družstvu.

 

SSK DDM Kolín:

Dr. Jiří Pokorný

Výsledky MČR 2015 vzduchová puška ke stažení na našich stránkách v menu download nebo – ZDE

Výsledky MČR 2015 mládež vzduchová puška ke stažení na stránkách českého střeleckého svazu – ZDE – a na našich stránkách v menu download nebo – ZDE