Mistrovství ČR vzduchových zbraní 2024

A je tu téměř konec vzduchovkové sezóny. Uteklo to jako voda. O víkendu 9.-10. března 2024 se na střelnici Dukly Plzeň v Plzni Lobzích konalo Mistrovství České republiky ve vzduchových zbraní. A jak si naši střelci vedli?

Začnu sobotou, kdy byly v akci pistoláři. Dáše, ani Milošovi, se moc nevedlo. Nastříleli pod svoje možnosti, i když na obranu Dáši je nutné uvést, že střílela po klidu způsobeném únavovou zlomeninou. Jako obvykle nedala na rady doktorů i okolí a střílela se zaťatými zuby, aby nezklamala ostatní členy družstva. To je prostě Dáša! Ale nakonec byla odměněna třetím místem v družstvech v dresu Středočeského KS.

MČR 2024 vzduchových zbraní - VzPi 60 ženy/juniorky, družstvo, 3. místo Dáša Šátková
MČR 2024 vzduchových zbraní – VzPi 60 ženy/juniorky, družstva, 3. místo Alžběta Dědová, Dáša Šátková, (Blanka Hnulíková)

V neděli byly na pořadu dne pušky. Lukáš Novotný se loučí s juniorskou kategorií a bylo to pěkné loučení. Asi mu to osud chtěl vrátit za minulý rok, kdy nemohl dokončit závod z důvodu závady na zbrani. V základním závodu zvítězil s nástřelem 621,2 body. Přestože se ve finále po dvou pětiranných položkách krčil na posledním místě, tak v sólo ranách postupně stoupal vzhůru až do samotného závěru. Na vítěze už to sice nestačilo, i když Lukáš mocně stahoval, ale ztráta po pětiranných položkách byla velká. I tak je výsledná stříbrná příčka velký úspěch. K té ještě přidal třetí místo v družstvu Středočeského KS. Gratulujeme!

MČR 2024 vzduchových zbraní – VzPu 60 junioři, jednotlivci, 2. místo Lukáš Novotný
MČR 2024 vzduchových zbraní - VzPu 60 junioři, družstvo, 3. místo Lukáš Novotný
MČR 2024 vzduchových zbraní – VzPu 60 junioři, družstva, 3. místo Lukáš Novotný, Jan Hlaváček, (Vít Raboch)

Ve starším dorostu jsme měli největší naděje. Nakonec nejlepší byla Eliška Svobodová, která se prostřílela k třetím místu. Gratulujeme!

MČR 2024 vzduchových zbraní - VzPu 40 starší dorostenky, družstvo, 3. místo Eliška Svobodová
MČR 2024 vzduchových zbraní – VzPu 40 starší dorostenky, družstva, 3. místo Eliška Svobodová

Terka Novotná si medaili odstřelila druhou položkou a výsledek stačil na šesté místo. Na jedenáctém místě skončila Aneta Hepalová. Nakonec jim titul mistryň ČR unikl o pouhých 0,4 bodu. I tak ale můžeme jejich vystoupení brát jako úspěch.

MČR 2024 vzduchových zbraní - VzPu 40 starší dorostenky, družstvo, 2. místo Tereza Novotná, Aneta Hepalová a Eliška Svobodová
MČR 2024 vzduchových zbraní – VzPu 40 starší dorostenky, družstvo, 2. místo Tereza Novotná, Aneta Hepalová a Eliška Svobodová

V mladším dorostu se ještě představili naše budoucí naděje. Terka Hofmanová i Terka Hamouzová nepřekvapily, ale ani nezklamaly. S výkony cca o 10 bodů nižší než jejich maxima lze jejich vystoupení brát jako dobrou zkušenost a pokud v tréninkovém úsilí nepoleví, tak na příštím šampionátu od nich můžeme očekávat umístění na předních příčkách. To samé platí i pro Michala Kuchyňu, který asi neunesl tíhu okamžiku a nenavázal na poslední výborné výsledky. Od jeho sezónního maxima ho dělilo téměř třicet bodů. Ale i on maká a rostoucí nástřely v posledních týdnech jsou příslibem do budoucna.

Výsledky MČR 2024 ze vzduchových zbraní