Jarní cena Přezletic 2024

Naši střelci byli vidět

Malorážková sezóna je v plném proudu a naši střelci začínají prodávat svoje tréninkové usilí.

Z nedávných výsledků musím zmínit skvělý osobák Terky Hamouzové v disciplíně vzduchová puška 40 ran (VzPu40) z druhého kola ČPM (Český pohár mládeže), který se zastavil na hodnotě 407,6 bodů. Rovněž slušných 574 bodů Michala Kuchyni ve sportovní malorážné pušce 60 ran vleže (SM60). To samé platí i Terce Hofmanové, pro kterou je 564 z těch lepších výsledků. V dalších disciplínách našich borců to už takové jásaní nebylo, ale ne vždy je posvícení. A dost často po dobrém výsledku se dostaví horší a naopak. To je prostě sport.

O víkendu 1.-2. června se první výhry dočkal Michal Kuchyňa. Jeho poslední výsledky tomu nasvědčovaly a osobákem 582 body zvítězil v SM60 v Jarní ceně Přezletic. Gratulujeme!

Jarní cena Přezletic 2024
Jarní cena Přezletic 2024 – Michal Kuchyňa, 1. místo v SM60 dorostu

Ve stejný den nás na severu republiky v závodu VC Brniště, kde se střílelo na elektroniku, skvěle reprezentoval zkušený Václav Šmíd, který nástřelem 593 body skončil o bod druhý za olympijským vítězem Miroslavem Vargou. S minimem tréninku skončil na sedmém místě ve stejné disciplíně Lukáš Novotný za nástřel 584 body.

Velká cena Brniště 2024
Velká cena Brniště 2024 – Václav Šmíd (první vlevo), 2. místo v LM60

Dovětek k závodu VC Brniště.
Jsme sice malý sport, ale s obrovskou historií doprovázenou nemalými úspěchy i na mezinárodní scéně. V posledních letech vidíme spíš trend zániku střelnic pro sportovní střelbu či vynakládání velkého úsilí na provoz zbývajících střelnic a boj správců s nevolí či nepochopením okolí. Proto je téměř zázrak, když vznikne zcela nová moderní střelnice s elektronickými terči, jako se to stalo v Brništi. A to díky podpoře obce a nadšenců klubu SSK Brniště, aby jejich mládež měla možnost tréninku a sportovního vyžití. Snad se s podobnou podporou budeme setkávat častěji, nebo alespoň v místech, kde střelnice ještě fungují a umožňují pořádání sportovních klání nejen pro starší a zkušené, ale hlavně pro mládež. Zkuste se někdy na takové závody přijít podívat. Teprve na nich si uvědomíte, že jsme sport jako každý jiný a že nejsme „bouchalové“. Jen pro ilustraci a vaší představu. Např. oněch 593 bodů Václava Šmída znamená 53 zásahů kruhu o průměru 11 mm a zbylých 7 zásahů kruhu o průměru 26 mm a to na vzdálenost 50 metrů bez optiky, pouze s tzv. kruhovými mířidly. Mimochodem, korunová mince, kterou nosíte v peněžence má průměr přibližně 20 mm.