Polabský pohár a 2. kolo ČPTM – 17. a 23.-24. červen 2018

S týdenním zpožděním přináším výsledky z Polabského poháru konaného v Poděbradech a naopak čerstvé výsledky z druhého kola Českého poháru talentované mládeže (ČPTM) konaného v Karlových Varech.

V časové posloupnosti začnu na střelnici v Poděbradech. Trochu netradičně v neděli se tu 17. června konal Polabský pohár a naši střelci se opravdu neztratili. V kategorii mužů a disciplíně LM60 skončil na třetím místě Václav Šmíd s nástřelem 587 bodů.

Polabský pohár 2018, Václav Šmíd, 3. místo, LM60 muži

V téže disciplíně, ale v kategorii starších dorostenců obsadil také třetí místo Matěj Zmátlo, který nastřílel 582. body. Na pátém místě se umístil Tomáš Dvořák s výkonem 571 bod.

Polabský pohár 2018, Matěj Zmátlo, 3. místo, LM60 starší dorost

V nejobsazenější kategorii mladšího dorostu zvítězil Lukáš Novotný s výkonem 592 body. Denisa Vadinská se pomalu hrabe vzhůru a nástřelem 584 obsadila nepopulární čtvrté místo. Doufejme, že jí to pomůže a posílí sebedůvěru. Barbora Hájková pokračuje ve vyrovnaných výkonech a jejích 583 body jí vyneslo 8. místo. Tereza Novotná překvapila výrazně vylepšeným osobním výkonem, který se zastavil na 581 bodu a obsadila 9. místo. Překvapil i Adam Hepal, který na svém prvním malorážkovém závodu vystřílel 549 bodů a skončil na 26. místě. Neposedný Vojtěch Tandler stále hledá klid a výkon 464 zdaleka neodpovídá jeho možnostem.

Polabský pohár 2018, Lukáš Novotný, 1. místo, SM60 mladší dorost

O týden později se o víkendu 23.-24. června konalo na střelnici v Karlových Varech druhé kolo ČPTM. Tato nelehká střelnice, na které se bude na začátku prázdnin konat i naše soustředění, dokonale prověřila připravenost našich a nejen našich střelců. Oproti minulým dnům provázelo závod velmi chladné a větrné počasí. Ale musím podotknout, že se s tím naši střelci poprali se ctí.

V sobotu byl na programu závod a malorážné pušky SM60 a ze vzduchové pušky VzPu40. Mezi dorostenci si nejlépe vedl Lukáš Novotný. Na rozdíl od předchozích závodů se musel spokojit s výkonem 580 bodů, který mu vynesl nepopulární čtvrté místo. Jiří Mejda nastřílel 569 bodů a bylo z toho bodované 15. místo. Tomáš Dvořák dal 561 bod a skončil na nebodovaném 26. místě. Mezi dorostenkami si nejlépe vedla Barbora Hájková. Slušných 579 bodů jí stačilo na 6. místo. Těsně o jedno místo nebodovala Denisa Vadinská. Výkon 567 bodů jí stačil na 16. místo. Další tvrdou lekci, ale také i zkušenost přinesl závod Tereze Novotné. Nezvládla reagovat na změnu soustřelu po nástřelu, kdy se dostala do sedmiček na šesté hodině. Přestože se snažila provést korekci mířidly a „vycvakala“ se na maximum dioptru, nepovedlo se jí zkorigovat soustřel tak, aby byla v desítkách. Výsledek 517 je hluboko pod jejími možnostmi, ale má další zkušenost, kterou, jak věříme, využije v dalších závodech.

V dalším sobotním závodu VzPu40 si Lukáš Novotný vylepšil osobák a výkon 406,7 mu přinesl druhé místo. Tolik se už nedařilo se Jirkovi i Tomášovi. Jiří Mejda dal 362,8 bodů a stačilo to na 24. místo. Tomáš Dvořák nezopakoval slibný výkon z tréninků a vystřílel jen 354,7 bodů, což mu vyneslo 27. místo. Mezi dorostenkami skončila nejlépe Barbora Hájková. Výkonem 398,1 jen těsně zaostala za svým osobákem z prvního kola ČPTM a skončila na 5. místě. Bodovala i Denisa Vadinská na 13. místě za slušný výkon 391,7 bodu.

V neděli byl na programu třípolohový závod SM3x20. Mezi dorostenci obsadil další čtvrtou příčku Lukáš Novotný s 552 body. Další dva naši zástupci nebodovali a lehce překonali 500 bodů. Jiří Mejda 507 bodů a 17. místo, Tomáš Dvořák 501 bod a 18. místo. Mezi dorostenkami přidala do naší sbírky další čtvrté místo Barbora Hájková za 550 bodů. Denisa Vadinská přidala nebodované 11. místo za nástřel 539 bodů.

Trenéři mohli být spokojeni zejména s výkony Lukáše a Báry. U Denisy vyzdvihli výkon ve vzduchovce, slušně zastřílela i třípolohový závod. Jirka a Tomáš předvedli své průměrné výkony ve všech disciplínách. Benjamínek Tereza si přes špatný výkon odnesla hlavně zkušenosti a na co se má zaměřit při tréninku.

Polabský pohár 2018 – výsledková listina

ČPTM 2. kolo, česká větev