Mistrovství ČR kulových disciplín 2023

Od pátku 22. do neděle 24. září se na střelnici v Plzni Lobzích konalo Mistrovství ČR kulových disciplín. Počásí bylo pro střelce přijatelné, žádné ostré slunce a vysoké teploty. Tomu odpovídaly i výkony těch nejlepších.

Co se týče našeho klubu, tak všechno odstartoval Lukáš Novotný v pátek v disciplíně libovolná malorážka 60 ran vleže v kategorii juniorů. Pomalu se drápal vzhůru až se vydrápal na třetí místo s výsledkem 617,7 bodů.

Mistrovství ČR 2023 kule – Lukáš Novotný – 3. místo, LM60 junioři

Na to, že Václav Šmíd toho letos moc nenatrénoval, byl z toho slušný výsledek 612,0 bodů a patnácté místo v libovolné malorážce 60 ran vleže mužů. Ale má toho hodně za sebou a má to tzv. vyležené.  Výsledkovou listinu doplnil i Miloš Paprocký – dle jeho slov je třeba více tréninku.

Pátek nás navnadil na další dny, ale hlavně sobota předčila naše očekávání. To, že holky třípolohovou disciplínu 3×20 ran umí jsme věděli, ale že jim to takhle vyjde, v to jsme snad ani nedoufali. Po delší době máme individuálního vítěze v kulové disciplíně. Stala se jím Tereza Novotná v třípolohovém závodu ve sportovní malorážce 3×20 ran dorostenek za výkon 577 bodů. Gratulujeme!

Mistrovství ČR 2023 kule – Tereza Novotná – 1. místo, SM3x20 dorostenky

Zdatně jí sekundovaly Eliška Svobodová na šestém místě s 564 body i Aneta Hepalová 552 body na 18. místě. U Anety snad jen škoda položek vstoje, která rozhoduje. Nakonec to vyšlo a holky vybojovaly i titul v družstvech! Děkujeme a gratulujeme!

Mistrovství ČR 2023 kule – Aneta Hepalová, Tereza Novotná, Eliška Svobodová – 1. místo, SM3x20 dorostenky, družstva

Sobotní účet by nebyl úplný, pokud bych ještě nezmínil 14. místo Barbory Hájkové s 553 body v třípolohovém závodu juniorek.

Na neděli jsme se těšili, ale realisticky jsme věděli, že sobotu nepředčí. Přeci jenom výsledky v disciplíně vleže 60 ran nebyly v sezóně tak excelentní. Čas od času se sice nějaké nadprůměrné výsledky i umístění podařily, ale v dorostu se spíše dařilo v třípolohové disciplíně.

Tak jak jsme v neděli nakonec dopadli? Den načala Barbora Hájková ve sportovní malorážce 60 ran vleže juniorek. Výkon 607,9 nakonec stačil na desáté místo. Ve stejné disciplíně, ale v kategorii dorostu, se slušným výkonem 586 bodů prezentovala Terka Novotná, který stačil na dvanácté místo. Eliška Svobodová umí víc a 576 (31. místo) není vysloveně zklamáním. To samé se dá říci i o výkonu 572 body Anety Hepalové (40. místo). V družstvech to nakonec stačilo na sedmé místo.

Naopak slušný výsledek 568 bodů si dala Tereza Hamouzová (50. místo). Terka Hofmanová 558 bodů a 62. místo.

Mezi dorostenci se ve sportovní malorážce 60 ran vleže nejlépe vedlo Michalu Kuchyňovi. Výsledkem 579 bodů (14. místo) jen potvrdil formu posledních týdnů a i on zaslouží naše uznání. Matěj Malý – velká škoda pro něj, že si nevezme rady trenérů k srdci, protože jinak jeho přístup k tréninku je příkladný a dalo by se očekávat, že jeho výkony budou srovnatelné s Michalovými. Zásadní rozdíl je ale v tom, že Michal rady akceptuje a Matěj má svojí hlavu – k jeho škodě.

Závěrem můžeme konstatovat, že se nám republika povedla – dva tituly a třetí místo. Umístění našich střelců jsou dobrým vkladem do nadcházející vzduchovkové sezóny a přilákají k nám do klubu novou krev. Aktuální i historické výsledky našich střelců a tím pádem i našich trenérů v čele s Milanem Nepejchalem jsou důkazem dobré práce s mládeží.

Výsledková listina Mistrovství ČR kule 2023