Střelecké soustředění Březová – Karlovy Vary

Odkaz na fotky.

Pátek 3. července
Je to neuvěřitelné, jak soustředění rychle uteklo! Kde se nenudíte, utíká čas jako zběsilý. Po rozcvičce a snídani byl na dnešní dopoledne naplánován závod týmů včetně All Star týmu tvořeným trenéry a našimi proviatnicemi. Aby týmy byly férově rozdělené, tak nejmladší střelci, střílející pouze vzduchovku vleže, si losováním vybrali starší, střílející malorážku vleže, a třetího do party, kteří navíc střílejí polohový závod. Abychom vše stihli, závod byl vypsán na 15, resp. 3×5 ran. Co se týče výsledků – byly lepší než předchozí den. Jen tak dál!

Odpoledne následovalo vyhlášení vítězů i poražených. Pořadí není až tak důležité, snad jen All Star tým musí více trénovat! Na první tři týmy čekala sladká studená odměna a na ostatní bonbóny. Poslední společnou akcí byl společný úklid střelnice, aby byla dokonale připravena na víkendový závod druhého kola ČPTM. Po úklidu následovalo jen loučení a odjezd střelců a doprovodu – tedy alespoň těch, kteří nezůstávají na víkendový závod.

Už se všichni těšíme na příští soustředění 2016! A pokud vše dopadne, jak má, bude okořeněno zajímavou akcí. Zasvěcení vědí, ostatní se těší 🙂

Čtvrtek 2. července
Novinářský syndikát stávkuje, lennost vítězí nad duchem. Teplo čím dál větší a únava po náročných dnech sílí. Ještě na rozcvičce je fajn, ale pak je už jen pořádné vedro. Na venkovní střelnici to ještě ujde, ale na vzduchovkové střelnici pod tmavou střechou je odpoledne nedýchatelno. Snažíme se vytvářet průvan, aby se podmínky zlepšily. Zatím se to daří, ale po zkušenostech z let minulých víme, že se teplo postupně akumuluje do zdí a že na sobotním druhém kole ČPTM to budou galeje.

Na dnešní odpoledne byl naplánován kontrolní závod, který má ukázat, zda si střelci za těch pár dnů vštípili do hlavy všechny rady od trenérů a zkušených střelců. Snad za to může to úmorné vedro, ale výsledky nic moc. Ale po zkušenostech z minulých let víme, že absolvovaný objem a zkušenosti se vrátí hlavně na podzim a v zimní sezóně.

Den byl zakončen společným opékáním buřtů, které bylo pojato jako slavnostní zakončení soustředění. Zítra již na to nebude čas.

Středa 1. července
Do prvního dne prázdnin s nádherným počasím a s upravenou rozcvičkou. Místo Pahorku tři kolečka na fotbalovém hřišti s pořádným protažením v podání zkušeného střelce Václava Šmída.

Dnes se trénovalo pouze dopoledne. Odpoledne od 13.30 následoval pěší výlet do Karlových Varů. Prostě klasika, rozhledna Diana, Jelení skok, Kamzík, lázeňská promenáda s důvěrně známými místy z filmu Vrchní, prchni!. Nachodilo se kolem 12ti kilometrů, návrat autobusem po sedmé hodině, kde na všechny čekala připravená večeře (hovězí na houbách s rýží).

Po večeři následovalo krátké shrnutí dne zpestřené o narozeniny Kačky Skalové. Blahopřejeme! A jako v předešlých dnech volno do 22.00, od 22.30 večerka.

Úterý 30. června
Lepší se to. Ráno skoro vymeteno, čeká nás krásný den. Pro některé zkalený ranní rozcvičkou.

Dnešním dnem oficiálně končí školní rok a proto během dne dorazil zbytek střelců s doprovodem, zejména druhá parta z Kolína a Vlašimi. A tím se i stvrdila kvalita střelců na soustředění. Kdo se může pochlubit, aby se na jednom soustředění sešli chlapečtí mistři republiky pro rok 2015 v jednotlivcích ve vzduchové pušce 30 ran vleže do 12ti a do 14ti let, plus vzduchová puška 40 ran! A nejen aktuální, jsou zde i mistři republiky z let minulých. To už je pořádná motivace pro ostatní střelce.

A opět dopolední a odpolední trénink na střelnici. Začíná to zavánět drilem, ale středeční odpolední výlet se blíží. Stačí jen vydržet!

Večer po večeři shrnutí dne, promítnutí fotografií se zaměřením na polohy a pořádku na střelišti. Tady svoje postřehy přidala Dana, jejímu bystrému ženskému oku prostě nic neuteče. Bezpečnou manipulaci se zbraní si vzal na starost Jirka Mejda. Poté následovalo volno a večerka.

Pondělí 29. června 2015
Ráno nás uvítalo uplakaně, snad to není žádná předzvěst – jak pro počasí, tak pro dotace. Ale rosničkáři slibují postupně teplo a ještě větší teplo, tak se budeme těšit na oboje.

Dnes se na otočný bod na Pahorek, jak jsme krpál k vodárně překřtili (podobnost se stejnojmenným filmem je čistě náhodná), vydal jeden z doprovodu také během, aby by si vyzkoušel, co zakouší děti. Já blbec!!! Nahoře jsem funěl jak sentinel. Ještě, že jsem měl náskok. Střelci to opět zvládli, v kempu ještě absolvovali rozcvičku.

Na snídani dorazil další člen z dospělého kolektivu, zkušený střelec Milan Stránský. Ten si vzal dnes na starost polohy střelců na dopoledním tréninku. Některé jsme donutili až k pláči. Ne, dělám si srandu, jenom natahovali 🙂 Ale neděláme to z vlastního potěšení, ale pro jejich dobro a pro zlepšení výkonů. Sportovní střelba není pro princezny a princátka. Nevypadá to, ale sportovní střelba je řehole se spoustou možností, jak si zkazit závod. Míření je až jedna z posledních činností, které s tímto sportem souvisí. Ale o tom až jindy.

Následoval oběd (byly zapečené těstoviny a zelňačka), po obědě volno do 14.00 a odpolední trénink. Další střelci si vyzkoušeli Scatt – v podstatě je elektronický terč spojený s počítačem, který zaznamenává míření a výstřel. Každý ze střelců bude mít k dispozici záznam, který si může na počítači prohlédnout za pomoci programu, který je možné zdarma stáhnout ze stránek http://www.scatt.com. Záznam dokáže odhalit chyby při míření, spouštění a pohybu zbraně po výstřelu. Po ukončení odpoledního tréninku následovaly protahovací cviky a odchod na večeři.

Po večeři (byla játra na roštu s bramborem, ti co je neradi, tak měli nachystanou sekanou) byla pro sportu chtivé dohodnuta možnost zahrát si fotbálek a to za souhlasu správce přilehlého fotbalového hřiště. Děkujeme.

Od 20.00 byl shrnut denní program, promítnuty fotky a Milan Stránský poutavě pohovořil o přípravě střelce na závod a o svých střeleckých zkušenostech. Poté volno a večerka ve 22.30.

Neděle 28. června 2015
Den začal budíčkem v 7.00, následovala rozcvička od 7.10 s nádhernou vyhlídkou od vodárny. Idylický pohled však kazil fakt, že k vodárně se táhne přibližně tři čtvrtě kilometru dlouhý krpál, který notně prověřil fyzickou připravenost našich borců. A aby se nepodvádělo, naši trenéři fungovali coby průběžné a otočné body.

Po osobní hygieně odchod na snídani a od 9.00 začal na střelnici dopolední trénink. Jedna parta na vzduchovce, druhá na malorážce. Někteří z malorážky jej měli jako přípravu na odpolední závod letní Duklácké mládežnické ligy, který se koná v Plzni. Záštitu nad dopravou a starost nad střelci si vzala Dana a Líba (po dnešní večerní uzávěrce budou doplněny výsledky). Odjezd ve 12.00, návrat závodníků se očekává kolem 20.00. Večeři budou mít připravenou.

Od 14.00 bude následovat odpolední program na střelnici – opět rozdělený na vzduchovkovou a malorážkovou partu.

Den byl zakončen seznámení s pravidly sportovní střelby v osobitém podání Tomáše Zmátla.

Po uzávěrce:
SM 60 ran – Doubek Martin 572 bodů, Zmátlo Matěj 566, Novotný Lukáš 566, Semecký Ondřej 554 (osobák), Mejda Jiří 553, Kučera Daniel 538, Neumanová Barbora 550
Standard 3×20 – Nepejchal Filip 580 bodů !!!

Sobota 27. června 2015
A je to tady! Dlouho očekávané soustředění nejen našich střelců právě začalo. Sice nás uvítalo trochu uplakané počasí, ale postupně nás čeká, alespoň podle předpovědi, opravdu krásné letní počasí. Soustředění sice začalo bez očekávaného rozhodnutí Středočeského kraje ohledně příspěvku na tuto akci, ale stejně tak, jako očekáváme postupné zlepšení počasí, očekáváme i kladné vyřízení naší žádosti ohledně příspěvku. Děkujeme předem.

Ale dost administrativy a hurá do tréninku. V sobotu, v den příjezdu, nebyl žádný trénink naplánován. Pouze podle plánu byly navezeny střelecké věci, zbraně a ostatní propriety na střelnici. Se správcem střelnice dohodnuty formality a program. Následoval odjezd, pardon odchod na ubytování do blízkého kempu. Je to, co by kamenem dohodil a zbytek doběhl – jak se říká. Pro technicky založené, cca 250 až 300 metrů.

Po ubytování byla první společnou akcí večeře. Někteří si čekání na ni zpestřili fotbalovým zápasem. Po večeři následovalo grilování. Ne však nějakého oblíbeného pokrmu, ale všech zúčastněných. A musím vám říci, že jindy hovorní a hlasití mladí střelci působili jako němí. Ale nakonec se všichni rozpovídali a krátce o sobě pohovořili. Zážitek, na který asi nezapomenou, ale rozhodně jim není na škodu, spíše naopak. V životě je to čeká ještě několikrát.

A po grilování už následoval volný program s plánovanou večerkou 22.30. Musíme je pochválit, zvládli to na jedničku a nikdo z nás dospělých nemusel použít donucovacích prostředků.

1 thoughts on “Střelecké soustředění Březová – Karlovy Vary”

Komentáře nejsou povoleny.