Doba bronzová na MČR mládeže 2017 – 1.duben 2017

Po medailových žních na MČR ve vzduchových zbraní 2017 jsme odjížděli s nadějemi na umístění i na MČR mládeže 2017 konané opět v Plzni. Na druhou i trochu s obavami, protože podobně to bylo s nadějemi i vloni a nakonec jsme odjížděli s prázdnou. Novinkou oproti minulým letům byla střelba na elektronické terče, které si naši střelci mohli osahat na závodech O pohár SSK Slovany a VC Dukly Plzeň.

Kategorie do 14-ti let
Lukáš Novotný odjížděl na MČR s vědomím, že je to jeho poslední ležáková republika, kterou chtěl zakončit finálovou účastí. A v eliminačním závodu to bylo znát. Chyběla lehkost, ale nasbírané dlouholeté zkušenosti společně se soustředěným výkonem mu vynesly třístovku a postup do finále. V něm podal slušný výkon a v rostřelu o druhé a třetí místo si „vytáhl“ kratší sirku a skončil na třetím místě. Jeho devizou je vyrovnanost výkonů a soustředěnost na hlavní závody sezóny. Čtyři medaile v jednotlivcích na MČR mládeže (dvě zlata a dva bronzy) z pěti účastí hovoří za vše. Uvidíme, jak se mu podaří prorazit ve stojce.

MČR mládeže 2017 – Lukáš Novotný, 3. místo

Barbora Hájková měla v posledních týdnech výbornou formu, kterou chtěla prodat na své poslední ležákové republice. Podle všeho měla být největším naším želízkem v ohni. Bohužel 298 na finále nestačilo, přestože nástřely v kategorii dívek nebyly absolutní. Mít o bod více, měla finále jisté. Ale to jsou jen kdyby. Přejeme jí, aby se jí lépe vedlo ve stojce.

Denisa Vadinská se druhou polovinu vzduchovkové sezóny hledala a mohla asi jen překvapit. Nepovedlo se. Výkon 296 je hluboko pod jejími možnostmi. Ale má ještě jeden pokus a přejme jí, ať se jí příští rok povede.

Kategorie do 12-ti let
Eliška Svobodová si vystřílela osobní rekord 299 korunovaný bronzovou medailí! První účast na republice a hned takový úspěch. A k tomu čtyři další pokusy v příštích letech prodat svůj um na mládežnických republikách! Začala stejně, jako Lukáš Novotný před čtyřmi lety. Pokud se historie bude opakovat, nebudeme rozhodně proti. Takže Eliško, veliká gratulace a hodně dalších úspěchů!

MČR mládeže 2017 – Eliška Svobodová, 3. místo

Tereza Novotná si při premiéře vybrala trochu smůly, která ale pramenila z malé zkušenosti. Špatná poloha na začátku, z mrtvých vstání po její změně a obrácená diabolka, kterou nedokázala podchytit, vyústila ve výkon 289. Avšak má v sobě potenciál a věříme, že o ní v dalších letech uslyšíme.

Vojtěch Tandler. V sezóně postupně vylepšoval svoje výkony, které završil osobákem 290 bodů na své první republice. Má v sobě velký potenciál a pevně věříme, že tento výkon ho nakopne k dalšímu zlepšování výkonnosti, které zúročí v dalších letech.

Výsledky MČR mládeže 2017

Vzduchovková sezóna končí, většina střelců plynule přechází na malorážku. Pokud se máme ohlédnout za téměř ukončenou sezónou a zhodnotit optikou úspěchů na MČR, jistě to bude příjemné hodnocení. V jednotlivcích jsme na obou republikách získali dvě zlata a dva bronzy, k tomu přidaly zlato, stříbro a bronz v družstvech, několik zajímavých umístění s možným potenciálem do budoucna. Na druhou stranu nám úspěšná generace stárne a potřebujeme doplnit stavy zejména v nejmladších kategoriích. Budou vítáni případní zájemci, které upoutal tento krásný sport, přestože ho neznalá většina společnosti za sport nepovažuje. Ale kdo si to jednou zkusil, ví, že je to tvrdá práce a úspěchy nejsou zadarmo.